Добре дошли в нашия магазин!

Кой ще спечели от зелената енергийна революция

Дата: 2011-08-17

След повече от година тревожни енергийни новини като ядрени аварии, петролни разливи и нарастващи цени на газта може да е стряскащо да научим, че инсталираният ВЕИ капацитет в света вече е надхвърлил този на ядрените мощности. Глобалните инвестиции в чиста енергия, стимулирани от интелигентни, ориентирани към бъдещето национални политики, достигнаха рекордните 243 млрд. долара през 2010, което е с 30% повече от предходната година.

Наистина за по-малко от десетилетие зелената енергетика порасна от нишова индустрия до значителен източник на търговия, инвестиции, производство и създаване на работни места. От 2004 г. насам годишните инвестиции в сектора са се увеличили с впечатляващите 630%. Трябва да направим така, че тази окуражителна тенденция да се запази.

Развитието на зелената енергетика е отражение на разумните политики на най-големите световни икономики в области като научните разработки, финансите и тарифните стимули. Тези мерки, които все още бледнеят в сравнение с подпомагането на конвенционалните изкопаеми горива, в бъдеще ще намалеят паралелно с реализирането на икономии от мащаба и падането на цените. Не сме далеч от момента, когато зелената енергия ще може да се конкурира с въглищата, петрола и газта.

На много места цените на вятърната енергия вече са конкурентни и през последните години тя привлича почти половината (48%) от всички ВЕИ инвестиции в страните от G-20. Това доведе до появата на нови 40 гигавата инсталирана мощност, достатъчни да покрият нуждите на 30 милиона домакинства.

Най-бързо растящият ВЕИ сектор е слънчевата енергия. Ръстът й се дължи най-вече на спадането на цените на соларните панели с над 60% през последните 30 месеца. До края на тази година се очаква фотоволтаичните модули да струват наполовина колкото през 2007. През 2010 г. инвестициите в слънчеви централи бяха общо 79 млрд. долара, а добавените мощности от 17 гигавата са достатъчни да захранят с ток 12.5 млн. домакинства.

Последните проучвания на благотворителния тръст "Пю" и "Блумбърг ню енерджи файненс" показват, че географски Европа продължава да е лидер във ВЕИ инвестициите. През 2010 тя е привлякла общо 94.4 милиарда долара, което е 25% повече от резултатите за предходната година. Инвестициите в Германия са нараснали над два пъти и страната е изпреварила САЩ, за да се нареди на второ място в световен мащаб.

Италия е достигнала четвърта позиция (като през 2009 г. е била едва осма), привличайки инвестиции от 14 милиарда долара. Франция се е подредила в челната десетка, след като годишните ВЕИ инвестиции в страната са нараснали 25% до 4 милиарда. В същото време инвестициите в Испания са паднали наполовина, но въпреки това с 4.8 милиарда долара страната остава сред първите десет.

Проучванията показват също, че чрез последователните си политики Европа остава в добра позиция да се конкурира в сектора на зелената енергия. Инвеститорите искат да са сигурни, че търсенето на възобновяема енергия ще се запази. ЕС им предлага тази сигурност чрез ясните си цели в областта на ВЕИ, чрез въглеродните пазари и гарантираните във времето преференциални изкупни тарифи.

Пример за ефекта от тези европейски политики е експлозията от малки децентрализирани инсталации за слънчева енергия. Инвестициите в такива проекти през 2010 г. са се удвоили. В глобален мащаб те са достигнали 59.6 млрд. долара, като повечето са в Европа, а само в Германия са налети над половината.

Примерът на Германия демонстрира също, че добрите политики в областта на зелената енергия могат да провокират не само инвестиции на национално ниво, но и производствени и експортни възможности. Миналата есен германското министерство на околната среда съобщи, че броят на работните места във ВЕИ сектора се е удвоил спрямо 2004 г. и е достигнал 340 000 благодарение на инвестициите на страната в образование, научни изследвания и иновации.

Вследствие на високите цени на конвенционалната енергия и изобилното слънце Италия стана първата държава, постигнала мрежов паритет (т.е. ценова конкурентност) при слънчевата енергия. През 2010 г. 64% от нейните ВЕИ инвестиции се насочиха към малки фотоволтаични проекти. На този фон е забележително, че италианските производители на слънчеви панели почти изцяло се провалиха в извоюването на позиции в процъфтяващия сектор.

В същото време световната лидерска позиция на Европа в областта на чистата енергия вече е застрашена от Азия, където частните инвестиции, стимулирани най-вече от мощния тласък на Китай, нарастват по-бързо. На национално ниво на първо място е Китай с привлечените си инвестиции от 54.4 милиарда долара през 2010 г. Само за няколко години страната се утвърди като водеща дестинация за частни инвестиции в производство на ВЕИ оборудване.

През 2010 г. Китай въведе в експлоатация главозамайващите 17 гигавата вятърна мощност и в момента произвежда половината от оборудването за вятърни и слънчеви централи в света, донякъде и за да се справи с постигането на собствените си амбициозни цели в областта на зелената енергия. До 2020 г. страната се е ангажирала да инсталира 150 гигавата вятърни и 20 гигавата соларни мощности. Китай вече отне на САЩ световната лидерска позиция по количество инсталирани ВЕИ мощности.

Но не само Китай движи напредъка на Азия към челната световна позиция. Индия също се нареди сред 10-те държави с най-големи ВЕИ инвестиции през 2010 г. Тя е и на десето място в света по ръст на инсталирани ВЕИ мощности за последните 5 години. Целите, които си е поставила за 20 гигавата соларен капацитет до 2020 г., могат да доведат до бързо нарастване на ВЕИ инвестициите в страната.

Събитията от последните 15 месеца като петролния разлив в Мексиканския залив, насилието в Северна Африка и трагедията в Япония поставят света пред труден избор. От една страна, са рисковете и цената на традиционните енергоизточници, от друга - перспективите за прогрес, които предлага зелената енергия.

През последните десетилетия Европа е движещата сила за модернизация в енергетиката. През следващите няколко години това лидерство ще е нужно, за да помогне за улавяне на ползите от възобновяемата енергия за икономиката, околната среда и сигурността.

Ако затвърди ангажиментите си за бързо преминаване към нисковъглеродна енергетика и продължи да развива креативни политики за постигането им, Европа може да продължи да събира плодовете на една от най-забележителните пазарни възможности, които човечеството помни.
 

Държави с най-големи ВЕИ инвестиции за 2010
 
  2010 2009
- Китай 54,4 39,1
- Германия 41,2 20,6
- САЩ 34 22,5
- Италия 13,9 6,2
-останалите страни от ЕС 13,4 13,3
- Бразилия 7,6 7,7
- Канада 5,6 3,5
- Испания 4,9 10,5
- Франция 4 3,2
- Индия 4 3,2Филис Кътино е директор на програмата за чиста енергия на благотворителния тръст "Пю"
Майкъл Либрайх е изпълнителен директор на Bloomberg New Energy Finance

Статията е предоставена на "Дневник" от Project Syndicate.

Количка

Количката е празна.

Валути

Приятели

Shenkov. 4.9 out of 5 based on 555 rating FIXDENT 🚗

🏥🔋🏍☀️📚


Телефон: 032 / 94 39 01
Plovdiv | Pazardzhik | Smolian | Kyrdzhali | Asenovgrad | Stara Zagora |  Haskovo | Blagoevgrad | Burgas | Varna | Veliko Tyrnovo | Vidin | Vraca |  Gabrovo | Dobrich | Kiustendil | Lovech | Montana | Pernik | Pleven |  Razgrad | Ruse | Silistra | Sliven | Sofiia | Tyrgovishte | Shumen | Iambol

МЕТЕОР ЕООД

Цени на слънчеви колектори, бойлери и фотоволтаични панели
бул. Цар Борис 3 Обединител, 37 Пловдив
Phone: +359-32-943901
WEBDESIGN – SHENKOV, 4.9 out of 5 based on 76894 rating