Добре дошли в нашия магазин!

Новини

Цената на тока скача с поне 8% догодина

Дата: 04 Ное 2011

Токът ще поскъпне през 2012 година поне със 7-8 процента според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев

Причина за повишаването на цените на електроенергията е, че от следващата година българските електроцентрали ще трябва да купуват квоти въглероден двуокис от международните пазари.

Най-добре е да се поиска дерогация за всички български централи - тоест те да продължават да получават безплатно необходимите им квоти емисии парникови газове, но да ги гарантират с инвестиции в пречиствателни съоръжения, заяви на пресконференция днес Семерджиев.

По думите му ще се направи всичко възможно да няма шоково поскъпване на електроенергията.

Според разчети на КНСБ обаче, заради изискването въглеродните квоти да се търгуват на световните борси, в България токът ще поскъпне в следващите месеци между 15 и 20 процента.

Проблемът е, посочват от КНСБ, че поне една трета от електроцентралите в страната не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

В същото време се очаква още през януари да има увеличение на цената на газа, с което ще се повиши и цената на топлоенергията.

Семерджиев посочи, че все още не знае с колко ще е второто поскъпване на топлоенергията през следващата година заради въвеждането от 1 юни на новия акциз върху природния газ.

Кой ще спечели от зелената енергийна революция

Дата: 17 Авг 2011

След повече от година тревожни енергийни новини като ядрени аварии, петролни разливи и нарастващи цени на газта може да е стряскащо да научим, че инсталираният ВЕИ капацитет в света вече е надхвърлил този на ядрените мощности. Глобалните инвестиции в чиста енергия, стимулирани от интелигентни, ориентирани към бъдещето национални политики, достигнаха рекордните 243 млрд. долара през 2010, което е с 30% повече от предходната година.

Наистина за по-малко от десетилетие зелената енергетика порасна от нишова индустрия до значителен източник на търговия, инвестиции, производство и създаване на работни места. От 2004 г. насам годишните инвестиции в сектора са се увеличили с впечатляващите 630%. Трябва да направим така, че тази окуражителна тенденция да се запази.

Развитието на зелената енергетика е отражение на разумните политики на най-големите световни икономики в области като научните разработки, финансите и тарифните стимули. Тези мерки, които все още бледнеят в сравнение с подпомагането на конвенционалните изкопаеми горива, в бъдеще ще намалеят паралелно с реализирането на икономии от мащаба и падането на цените. Не сме далеч от момента, когато зелената енергия ще може да се конкурира с въглищата, петрола и газта.

На много места цените на вятърната енергия вече са конкурентни и през последните години тя привлича почти половината (48%) от всички ВЕИ инвестиции в страните от G-20. Това доведе до появата на нови 40 гигавата инсталирана мощност, достатъчни да покрият нуждите на 30 милиона домакинства.

Най-бързо растящият ВЕИ сектор е слънчевата енергия. Ръстът й се дължи най-вече на спадането на цените на соларните панели с над 60% през последните 30 месеца. До края на тази година се очаква фотоволтаичните модули да струват наполовина колкото през 2007. През 2010 г. инвестициите в слънчеви централи бяха общо 79 млрд. долара, а добавените мощности от 17 гигавата са достатъчни да захранят с ток 12.5 млн. домакинства.

Последните проучвания на благотворителния тръст "Пю" и "Блумбърг ню енерджи файненс" показват, че географски Европа продължава да е лидер във ВЕИ инвестициите. През 2010 тя е привлякла общо 94.4 милиарда долара, което е 25% повече от резултатите за предходната година. Инвестициите в Германия са нараснали над два пъти и страната е изпреварила САЩ, за да се нареди на второ място в световен мащаб.

Италия е достигнала четвърта позиция (като през 2009 г. е била едва осма), привличайки инвестиции от 14 милиарда долара. Франция се е подредила в челната десетка, след като годишните ВЕИ инвестиции в страната са нараснали 25% до 4 милиарда. В същото време инвестициите в Испания са паднали наполовина, но въпреки това с 4.8 милиарда долара страната остава сред първите десет.

Проучванията показват също, че чрез последователните си политики Европа остава в добра позиция да се конкурира в сектора на зелената енергия. Инвеститорите искат да са сигурни, че търсенето на възобновяема енергия ще се запази. ЕС им предлага тази сигурност чрез ясните си цели в областта на ВЕИ, чрез въглеродните пазари и гарантираните във времето преференциални изкупни тарифи.

Пример за ефекта от тези европейски политики е експлозията от малки децентрализирани инсталации за слънчева енергия. Инвестициите в такива проекти през 2010 г. са се удвоили. В глобален мащаб те са достигнали 59.6 млрд. долара, като повечето са в Европа, а само в Германия са налети над половината.

Примерът на Германия демонстрира също, че добрите политики в областта на зелената енергия могат да провокират не само инвестиции на национално ниво, но и производствени и експортни възможности. Миналата есен германското министерство на околната среда съобщи, че броят на работните места във ВЕИ сектора се е удвоил спрямо 2004 г. и е достигнал 340 000 благодарение на инвестициите на страната в образование, научни изследвания и иновации.

Вследствие на високите цени на конвенционалната енергия и изобилното слънце Италия стана първата държава, постигнала мрежов паритет (т.е. ценова конкурентност) при слънчевата енергия. През 2010 г. 64% от нейните ВЕИ инвестиции се насочиха към малки фотоволтаични проекти. На този фон е забележително, че италианските производители на слънчеви панели почти изцяло се провалиха в извоюването на позиции в процъфтяващия сектор.

В същото време световната лидерска позиция на Европа в областта на чистата енергия вече е застрашена от Азия, където частните инвестиции, стимулирани най-вече от мощния тласък на Китай, нарастват по-бързо. На национално ниво на първо място е Китай с привлечените си инвестиции от 54.4 милиарда долара през 2010 г. Само за няколко години страната се утвърди като водеща дестинация за частни инвестиции в производство на ВЕИ оборудване.

През 2010 г. Китай въведе в експлоатация главозамайващите 17 гигавата вятърна мощност и в момента произвежда половината от оборудването за вятърни и слънчеви централи в света, донякъде и за да се справи с постигането на собствените си амбициозни цели в областта на зелената енергия. До 2020 г. страната се е ангажирала да инсталира 150 гигавата вятърни и 20 гигавата соларни мощности. Китай вече отне на САЩ световната лидерска позиция по количество инсталирани ВЕИ мощности.

Но не само Китай движи напредъка на Азия към челната световна позиция. Индия също се нареди сред 10-те държави с най-големи ВЕИ инвестиции през 2010 г. Тя е и на десето място в света по ръст на инсталирани ВЕИ мощности за последните 5 години. Целите, които си е поставила за 20 гигавата соларен капацитет до 2020 г., могат да доведат до бързо нарастване на ВЕИ инвестициите в страната.

Събитията от последните 15 месеца като петролния разлив в Мексиканския залив, насилието в Северна Африка и трагедията в Япония поставят света пред труден избор. От една страна, са рисковете и цената на традиционните енергоизточници, от друга - перспективите за прогрес, които предлага зелената енергия.

През последните десетилетия Европа е движещата сила за модернизация в енергетиката. През следващите няколко години това лидерство ще е нужно, за да помогне за улавяне на ползите от възобновяемата енергия за икономиката, околната среда и сигурността.

Ако затвърди ангажиментите си за бързо преминаване към нисковъглеродна енергетика и продължи да развива креативни политики за постигането им, Европа може да продължи да събира плодовете на една от най-забележителните пазарни възможности, които човечеството помни.
 

Държави с най-големи ВЕИ инвестиции за 2010
 
  2010 2009
- Китай 54,4 39,1
- Германия 41,2 20,6
- САЩ 34 22,5
- Италия 13,9 6,2
-останалите страни от ЕС 13,4 13,3
- Бразилия 7,6 7,7
- Канада 5,6 3,5
- Испания 4,9 10,5
- Франция 4 3,2
- Индия 4 3,2Филис Кътино е директор на програмата за чиста енергия на благотворителния тръст "Пю"
Майкъл Либрайх е изпълнителен директор на Bloomberg New Energy Finance

Статията е предоставена на "Дневник" от Project Syndicate.

Върнете 20 % от инвестицията си за слънчеви термо и фотоволтаични системи с програма REECL.

Дата: 02 Авг 2011

Програма „REECL”е програма за финансиране и внедряване на енергоспестяващи мерки, както за индивидуални, така и за групови проекти. Стартирането на програмата ще е през месец август 2011 г., а партньори в кредитирането са Прокредит Банк и Райфайзен Банк. Бевъзмездната помощ е в рамките на 20 % , като в зависимост от мерките, които са предприети, е с различен таван на финансиране.  При групови проекти финансирането може да достигне до 35 %.

 

„БННС” ООД за втори път става партньор на програма „REECL”. Ние сме една от одобрените фирми, както за доставка на елементи и оборудване, така и за извършване на монтаж на слънчеви термо и фотоволтаични инсталации. Опитът, който имаме от първото страртиране на „REECL”през 2007 год., гарантира на нашите клиенти безпроблемна обработка на документацията от страртирането на кандидатстването до завършване на процедурата.

 

Следете новините на нашия сайт - ние ще ви информираме за текущи подробности около програма REECL.

BNNS Solar Systems достави оборудване за един от първите одобрени проекти по мярка 312 от Програмата за Развитие на Селските Райони (ПРСР)

Дата: 29 Авг 2010

В срок от 10 дни от подписването на анекса по договор за доставка, БННС достави оборудване за изграждане на фотоволтаична централа на един от първите одобрени проекти по мярка 312 от ПРСР 2007- 2013.

Бенефициентът е фирма „Айви Роуд” ЕООД. Проектът е подаден в началото на 2009 година, като договора за финансова помощ с Държавен Фонд Земеделие бе подписан в началото на месец Август 2010 година.

 

Фотоволтаичната централа е с големина 60 kW/p и ще бъде изградена в района на община Калояново.
Доставката включва 270 поликристални фотоволтаични модула Trina Solar TSM220, 6 броя инвертори SMA Sunny Mini Central 10000TL и комуникационна апаратура.


Въпреки дефицита на пазара за оборудване на фотоволтаични централи в момента, БННС се справи с доставката в изключително кратки срокове и разполага с инвертори SMA на склад или може да се ангажира с доставка в рамките на 7 – 10 работни дни.

Освен доставка на оборудване за централата на фирма „Айви Роуд” ЕООД, БННС ще извърши и следните дейности:

›› Стриктен контрол при извършване на СМР от подизпълнителите на обекта и съблюдаване за спазване на изискванията и препоръките на производителите
›› Настройка на комуникационните устройства и обучение на персонал подбран от управителя на “Айви Роуд” ЕООД.
›› Гаранционна поддръжка

Екипа на БННС Соларни Системи ще публикува снимков материал от процеса на реализация на централата (с изричното разрешение на управителя на “Айви Роуд”ЕООД).

До 2050 г. ВЕИ могат да изместят традиционните енергийни източници

Дата: 11 Юни 2010

До 2050 г. е напълно възможно 95% от електричеството в световен мащаб да идва от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), показват изводите от нов доклад на екоорганизацията "Грийнпийс" и Европейския съвет за възобновяема енергия, цитиран от "Ройтерс".

Свен Теске, един от авторите на доклада, смята, че подобна драстична промяна ще се окаже печеливша в дългосрочен план, защото ще отпадне нуждата от субсидии за фосилните горива. Освен това "суровините" за производството на някои видове възобновяема енергия – например геотермалната, енергията на слънцето и т.н., са безплатни. Друг плюс е, че отказът от традиционните горива би довел до създаването на около 12 млн. работни места до 2030 г. От тях 8.5 млн.ще бъдат в енергийния сектор.

До 2030 г. пренастройването на икономиките ще струва 18 трлн. долара - сума, която е почти пет пъти по-голяма от федералния бюджет на САЩ за 2011 г., коментират авторите на доклада. Международната агенция по енергетика (MAE) пък е пресметнала, че за периода до 2030 г. ще са необходими инвестиции на стойност 11.3 трлн. долара, за да се задоволи нарастващото търсене на енергия.

Авторите на изследването смятат, че САЩ трябва да се нагърбят с най-голям дял от разходите – приблизително една трета. Логиката тук е, че като най-развитата индустриална нация Съединените щати имат най-голям принос към промените в климата. Китай вече надмина САЩ по количество емисии на парникови газове, но тъй като това е факт отскоро, Пекин ще плати по-малко от Вашингтон. Така делът на Китай в общите разходи би трябвало да нарасне от 4.3% през 2010 на 13.6% през 2030 г.

В момента в Бон тече нов кръг преговори за споразумение, което да наследи Протокола от Киото. До 11 юни представителите на 185 нации ще обсъждат как да се справят с климатичните промени.

Количка

Количката е празна.

Валути

Приятели

Shenkov. 4.9 out of 5 based on 555 rating FIXDENT 🚗

🏥🔋🏍☀️📚


Телефон: 032 / 94 39 01
Plovdiv | Pazardzhik | Smolian | Kyrdzhali | Asenovgrad | Stara Zagora |  Haskovo | Blagoevgrad | Burgas | Varna | Veliko Tyrnovo | Vidin | Vraca |  Gabrovo | Dobrich | Kiustendil | Lovech | Montana | Pernik | Pleven |  Razgrad | Ruse | Silistra | Sliven | Sofiia | Tyrgovishte | Shumen | Iambol

МЕТЕОР ЕООД

Цени на слънчеви колектори, бойлери и фотоволтаични панели
бул. Цар Борис 3 Обединител, 37 Пловдив
Phone: +359-32-943901
WEBDESIGN – SHENKOV, 4.9 out of 5 based on 76894 rating